Seminarieserie om akademisk frihet

Ons 27 mar 2024 11:07

Universiteten idag är mer hotade än på länge och frågan om akademisk frihet är högst aktuell. Därför startar i vår en seminarieserie som ska belysa olika aspekter av akademisk frihet och akademiskt ansvar.

Rönnbär Campus Östersund

Den 23 april kör seminarieserien om akademisk frihet igång på Mittuniversitetet. Den vänder sig till alla anställda. Vid det första seminarietillfället kommer frågan om vad akademisk frihet är att stå i fokus.
– Det vi har förknippat med auktoritära länder och diktaturer har nått också vårt land och våra universitet. Forskare hotas för den forskning de bedriver, riksdagsledamöter vill få universiteten att sluta bedriva forskning inom vissa områden och den akademiska friheten – både den institutionella och individuella – har kanske aldrig varit mer utsatt i Sverige än den är idag, säger rektor Anders Fällström.

Sänds live

Det första seminarietillfället kommer att ske i Östersund den 23 april kl 13-15. Då kommer också agenda och tider för resten av serien att diskuteras. Serien kommer att sändas live och syftet är att informera, problematisera och stärka den akademiska friheten vid universitetet samt att bidra till en vidare diskussion om universitetens roll i dagens samhälle.
–  Att vi vid lärosätet diskuterar och debatterar olika perspektiv på akademisk frihet ser jag som väldigt angeläget. Vi kommer att bjuda in externa personer som ger överblick och sina perspektiv och blanda det med anställda från Mittuniversitetet. Jag ser verkligen fram emot spännande, lärorika, givande och spänstiga diskussioner, säger Anders Fällström.

 

För mer information och anmälan:


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2024-03-27